وبلاگ

عرضه اولیه چیست؟

عرضه اولیه

کمتر کسی پیدا می‌شود که در بورس ایران فعالیت کند اما چیزی در رابطه با عرضه‌های اولیه نشنیده باشد. در این مقاله قصد داریم در رابطه با عرضه‌های اولیه صحبت کنیم و بررسی کنیم که منظور از عرضه‌ اولیه چیست؟

عرضه اولیه سهام شرکت‌ها یکی از جذاب‌ترین فرصت‌های سرمایه‌گذاری در بازار بورس است، ضمن اینکه ریسک چندانی هم ندارد و تقریباً همیشه با سوددهی همراه است. با ما همراه باشید تا به بررسی آن بپردازیم.

عرضه اولیه به چه معناست؟

عرضه اولیه ترجمه عبارت Initial Public Offering (IPO) می باشد. زمانی که یک شرکت برای اولین بار سهام خود را در بورس و یا فرابورس به عرضه بگذارد به آن عرضه اولیه میگویند و هنگامی که آن شرکت سهم خود را به فروش بگذارد از سهامی خاص به سهامی عام تبدیل میشود.  شرایط و نحوه انجام خریدوفروش عرضه اولیه با سهام عادی اندکی متفاوت است و معمولاً بسیاری از سرمایه‌گذاران تمایل به خرید آن‌ها دارند. اگر بخواهیم در یک جمله بگوییم که دلیل تمایل زیاد سرمایه‌گذاران بازار بورس به خرید عرضه اولیه سهام چیست، تنها میزان سود بالا در زمان کم و ریسک پایین آن را می‌توان کافی دانست.

عرضه اولیه در بورس

چرا عرضه اولیه مورد استقبال قرار می‌گیرد؟

با توجه به اینکه در سال های اخیر عرضه های اولیه در کوتاه مدت سود خوبی داشته اند مورد استقبال سرمایه‌گذاران و به ویژه کسانی که تازه‌وارد بازار سرمایه شده‌اند قرار گرفته‌ است. این عرضه های اولیه به دلیل داشتن قیمت پایین نسبت به ارزش ذاتی آن ارزشمند هستند. و گاهی تا 100 درصد سود در این عرضه ها تجربه شده است.

آیا عرضه اولیه‌ها سودآور است؟

با توجه به قیمت گذاری هر سهم برای عرضه اولیه، دامنه قیمتی مجاز برای ارسال سفارش خرید عرضه اولیه به‌گونه‌ای تعیین می‌شود که برای خریداران یک سود حداقلی ایجاد کند. دامنه قیمتی مجاز برای ارسال سفارش خرید عرضه اولیه به‌گونه‌ای تعیین می‌شود که برای خریداران یک سود حداقلی را ایجاد کند. به همین دلیل است که فعالان بازار بورس از این عرضه های اولیه استقبال میکنند. همچنین خرید این سهام ها در عرضه های اولیه برای افراد مبتدی نیز گزینه بسیار مناسبی است.

سود عرضه های اولیه

چگونه می‌توان عرضه اولیه خرید؟

خرید عرضه اولیه را میتوان در مراحل زیر خلاصه کرد:

قدم اول: ثبت نام و دریافت کد بورسی

برای این کار ابتدا باید در سامانه سجام ثبت نام کنید و پس از طی کردن مراحل احراز هویت و تکمیل اطلاعات کد بورسی یا همان کد معاملاتی خود را دریافت کنید. جهت مشاهده نحوه دریافت کد بورسی بر روی لینک درج شده کلیک کنید.

قدم دوم: اطلاع از زمان عرضه اولیه شرکت ها

با توجه به استقبال مردم به بورس، امروزه رسانه‌های مختلف و اخبار زمان عرضه‌های اولیه سهام شرکت‌ها را اعلام می‌کنند. برخی از کارگزاری ها نیز این اخبار را به صورت پیامک اطلاع رسانی میکنند. زمان و جزئیات عرضه اولیه‌ها در اطلاعیه مربوط به عرضه اولیه منتشر می‌شود که حداکثر دو روز قبل از انجام عرضه اولیه توسط نهاد ناظر اطلاع‌رسانی می‌شود. این اطلاعیه شامل مواردی مثل تاریخ عرضه اولیه، ساعت مجاز ثبت سفارش، سهمیه هر کد بورسی، بازه قیمتی هر سهم و سایر شرایط سفارش است.

 قدم سوم: برآورد سهمیه هر کد در عرضه اولیه

در اطلاعیه ها حداکثر سهام قابل خریداری توسط هر شخص حقیقی و حقوقی نوشته شد است. اما با توجه به تعداد بالای متقاضیان عرضه اولیه، تعداد سهام تخصیص یافته به هر کد، عدد کمتری از این مقدار است. باید بدانید که مجموع سهام قابل عرضه در اطلاعیه مربوط به عرضه اولیه شرکت ها مشخص است و همچنین با در نظر گرفتن تعداد افرادی که در عرضه اولیه‌های قبلی شرکت کرده‌اند و احتمال اینکه در این عرضه اولیه نیز شرکت می‌کنند و یا حتی تعدادشان بیشتر میشود، می‌توانیم سهم هر کد بورسی در عرضه اولیه را از قبل تخمین بزنیم و با توجه به این رقم میزان نقدینگی لازم را فراهم کنیم.

قدم چهارم: ثبت سفارش عرضه اولیه

در این مرحله پس از مشخص شدن میزان نقدینگی لازم و سهم هر کد معاملاتی میتوانید سفارش خرید عرضه اولیه را در بازه زمانی مشخصی که در اطلاعیه اعلام شده است را ثبت کنید.

خرید عرضه اولیه

چگونه از عرضه اولیه سود کنیم؟

تاکنون بیش از ۹۰% عرضه‌های اولیه بورس حداقل بین ۲۰-۳۰% سود را برای خریداران آن به ارمغان آورده‌اند. حتی در برخی موارد این سود به بیش از ۱۰۰% نیز رسیده است.

این موضوع باعث میشود تا تقاضا برای سهم‌هایی که برای اولین بارعرضه می‌شوند افزایش یابد. این افزایش تقاضا در کنار محدودیت‌های خریدی که در زمان عرضه اولیه وجود دارند، باعث می‌شود که تقاضا برای سهم عرضه شده نسبت به تعداد سهامی که در بازار عرضه می‌شود، بیشتر باشد. بنابراین اگر سهام ارائه شده در زمان اولین عرضه را خریداری کنید به دلیل مواردی که گفته شد، به احتمال زیاد چند روزی شاهد صف خرید در سهمتان خواهید بود. اما باید توجه داشته باشید که این موضوع همیشگی نیست و به شرایط مختلفی بستگی دارد.

بهترین زمان برای فروش عرضه اولیه

به صورت کلی نمی‌توان در مورد زمان مناسب برای فروش سهام اولین عرضه بورس به صورت قطعی نظر داد. به این علت که این موضوع به عوامل مختلفی مثل نیاز شما به نقدینگی حاصل از این عرضه، خرید اولین عرضه به صورت اعتباری از کارگزار و در نتیجه تسویه‌حساب با آن و مواردی از این دست، بستگی دارد.

بازار سهام مانند هر فعالیت اقتصادی دیگر، دوره‌های متفاوتی از رکود، رشد، رونق و در نهایت نزول را تجربه می‌کند. این سیکل در طول زمان به صورت متوالی اتفاق می‌افتد. اما بهترین راه برای جلوگیری از ضرر در بازار بورس و رسیدن به سود این است که پیش از سرمایه گذاری در این بازار به خوبی آموزش ببینید تا چالش ها و شرایط هایی که در مسیر سرمایه گذاری اتفاق می افتد را به راحتی و با استراتژی های درست پشت سر بگذارید.

خرید و فروش عرضه اولیه در بورس

نتیجه گیری

در این مطلب سعی داشتیم شما را به مفاهیم اولیه عرضه اولیه بورس آشنا کنیم. امیدواریم که این مطلب برای شما مفید بوده باشد. درآخر پیشنهاد میکنیم نظرات و تجربیات خود را از خرید عرضه اولیه در بازار بورس با ما به اشتراک بگذارید تا به بررسی این چالش ها و تجربیات بپردازیم.

مطالب زیر را از دست ندهید

دیدگاهتان را بنویسید

درخواست مشاوره رایگان





    در صورت نیاز به مشاوره می توانید فرم را تکمیل نمایید و یا با ما در ارتباط باشید.

    ضبط پیام صوتی

    زمان هر پیام صوتی 8.3333333333333 دقیقه است